Kyokushin Karate

Upptäck

Kyokushin

Mycket har sagts om ursprunget till karaten. Idag finns ett flertal olika stilar av denna japanska kampsport. De olika stilarna skiljer sig olika mycket åt men alla har några specifika särdrag. Vår stil kallas Kyokushin. 

Läs mer om:

Sosai Masutasu Oyama

Grundaren av Kyokushin karate, Sosai Masutasu Oyama, föddes 1923 i Korea. Han började sin träning av kampsporter genom att träna kempo vid nio års ålder. Vid femton års ålder flyttade han till Japan där han kom i kontakt med karate. Han tränade både Shotokan och Goju-ryu och redan som artonåring erhöll han Nidan (andra gradens svartvälte). Efter andra världskriget isolerade han sig på berget Minobu under det att han tränade hårt. Han deltog sedan i ”All Japan Championship Tournament” och vann överlägset. Efter denna händelse beslöt han att ägna hela sitt liv åt karate.

Ännu en gång isolerade han sig, denna gång på berget Kiyozumi där han stannade i 18 månader. Allteftersom månaderna gick blev han både fysiskt och psykiskt starkare. Många timmar ägnades åt meditation och det var då han lade grunden till sin egen stil, Kyokushinkai.

Han återvände från berget 1949 och påbörjade arbetet med att sprida Kyokushin. 1954 öppnades den första dojon och tio årsenare, 1964, öppnades Honbu dojo i Tokyo. Samma år grundades International Karate Organization (I.K.O) som är det världsförbund som styr utvecklingen av Kyokushin karate. Honbu dojo fungerar ännu idag som högkvarter för Kyokushinkai. Sosai Masutatsu Oyama arbetade hela sitt liv med att utveckla och sprida karate och när han avled i april 1994 efterlämnade han en av världens största och kraftfullaste karatestilar.

”Karate is not a game. It is not a sport. It is not even a system of self-defense. Karate is half physical exercise and half spiritual. The karateist who has given the necessary years of exercise and meditation is a tranquil person. He is unafraid. He can even be calm in a burning building.”

SOSAI Masutatsu Oyama (Mas Oyama)

Sosais elva motton

  1. The Martial Arts begins and ends with courtesy. Therefore, be properly and genuinely courteus at all times.
  2. Following Martial Way is like scaling a cliff – continue upwards without rest. It demands absolute and unfaltering devotion to the task at hand.
  3. Strive to seize the initiative in all things, all the time guarding against actions stemming from selfish animosity or thoughtlessness.
  4. Even for the Martial artist, the place of money cannot be ignored. Yet one should be careful never to become attached to it.
  5. The Martial Way is centred in posture. Strive to maintain correct posture at all times.
  6. The Martial Way begins with one thousand day and is mastered after ten thousand days of training.
  7. In the Martial Arts, introspection begrets wisdom. Always see contemplation on your actions as an opportunity to improve.
  8. The nature and purpose of the Martial Way is universal. All selfish desires should be roasted in the tempering fires of hard training.
  9. The Martial Arts begin with a point and end in a circle. Straight lines stem from this principle
  10. The true essence of the Martial Way can only be realized through experience. Knowing this, learn never to fear its demands.
  11. Always remember: In the Martial Arts the rewards for a confident and grateful heart are truly abundant.

Dojoetikett

När vi tränar Kyokushin är disciplinen en viktig del av träningen. Många instruktioner ges på japanska. Vi tränar oss i uppförandet mot varandra för att utveckla vår karaktär.

  1. Visa vördnad och ödmjukhet inför lärare, kamrater och karatekonsten. Skada inte karatens anseende genom olämpligt tal eller uppträdande, absolut högsta vikt läggs vid detta även utanför klubbens lokaler.
  2. När man kommer in i dojon, står man upp och hälsar reglementsenligt. Det samma gäller när man lämnar dojon.
  3. Alla hälsningar ledsagas av ordet ’osu’, som är en internationell Kyokushinhälsning, det uttalas högt och tydligt. Ordet kan också användas till att visa att man har förstått det instruktören har sagt och skall alltså användas i stället för ja.
  4. Kommer man för sent till träningen, sätter man sig ner och väntar på tillsägelse från instruktören att få ställa in sig i ledet.
  5. Innan man kommer in i dojon, skall dräkten vara påsatt ordentligt och bältet knutet.
  6. Ingen elev får lämna dojon utan att först ha hänvänt sig till instruktören.
  7. Vi tuggar inte tuggummi osv i dojon, vi visslar och sjunger inte heller.
  8. Finger- och tånaglar skall alltid vara kortklippta, för att undvika skador.
  9. Dräkten skall alltid vara ren och eleven skall uppträda på ett korrekt sätt.
  10. Halskedjor, armband, ringar etc. får inte bäras under träningen, också på grund av skaderisken.
  11. Träningslokalen får ej beträdas med skor.
  12. I träningslokalen fordras ett korrekt uppträdande, samt att instruktörens anvisningar följs. Det läggs stor vikt på en god träningsinsats och en respektfull inställning till karaten.
  13. Uppställning i dojon skall alltid ske i gradordning, med de högst graderade längst framme till höger och sedan i fallande ordning bakåt lokalen.

Dojo kun

Dojo kun är regler för hur man som kampsportare ska uppträda i dojon och i sin vardag.

  • Vi ska träna vår kropp och själ för en fast och orubblig vilja.
  • Vi ska noga studera kampkonstens innersta väsen för att påpassligt och rådsnabbt reagera när så behövs.
  • Vi ska med en sann och okuvlig karaktär fostra självbehärskningens sinnelag.
  • Vi ska vinnlägga oss om höviskhet, respektera våra seniorer och avhålla oss från ett våldsamt beteende.
  • Vi ska vörda vår personliga övertygelse och inte glömma ödmjukhetens dygd.
  • Vi ska vårda vår visdom och styrka för att inte fela i händelse av en konfrontation.
  • Vi ska hela vårt liv fortsätta att öva karatens principer och därigenom fullborda den Yttersta Sanningens väg.

Kanku och kalligrafi

Symbolen för Kyokushinkai är Kanku. Kanku betyder himmelsbetraktande form och har sitt ursprung i Kanku kata. Katan börjar med att man håller upp händerna och låter pekfingrar och tummar vidröra varandra. Blicken riktas sedan genom mitten, betraktandes himlen eller månen. Spetsarna i Kankusymbolen visar fingrarna och symboliserar det slutgiltiga eller höjdpunkten. De tjockare delarna visar handlederna och symboliserar kraft. Mitten visar öppningen mellan händerna och symboliserar kontinuitet och cirkulära rörelser.

En annan vanlig symbol är den kalligrafiska representationen av ”kyokushinkai”. Den bärs till exempel över hjärtat på utövarens dräkt.

Vad betyder Osu?

Osu betyder tålamod, respekt och uppskattning. För att utveckla en stark kropp och ett starkt psyke är det nödvändigt att träna hårt. Detta är väldigt krävande, du måste ta dig själv till din yttersta gräns, där du vill sluta och ge upp. Här måste du kämpa vidare, mot dig själv, och vinna. För att lyckas måste du lära dig att hålla ut, och du måste också lära dig ha tålamod. Detta är Osu.

Anledningen till att du tränar hårt är att du bryr dig om dig själv, vilket betyder att du respekterar dig själv. Respekten utvecklas för din instruktör och dina vänner. När du kommer in i dojon bugar du och säger osu. Du respekterar dojon och den tid du spenderar på träning. Denna respekt är Osu

Under träning tar du ut dig till det yttersta, för att du respekterar dig själv. Vid träningens slut bugar du mot instruktören, dina vänner och dojon med ett osu. Detta gör du av uppskattning. Den känslan av uppskattning är Osu.

Osu är ett mycket viktigt ord inom kyokushin Karate just för att det står för tålamod, respekt och uppskattning. Det är därför man använder sig utav ordet Osu om och om igen för att påminnas om dessa oumbärliga kvaliteér.

Musashi – Strävan efter perfektion

I utvecklingen av en atlet kan det inte bara finnas en grad av intelligens och förståelse för det man gör, utan det måste finnas den ultimata inställningen, drivkraften att bli någonting bättre än medel. Att vara bäst på någonting är en känsla som många aldrig får uppleva. Men vad får du för känsla om du utklassar någon i en övning eller i ett moment?

Det är ingen hemlighet att för de flesta är kampkonsten en hobby idag. Idag är vi fast i kampen om att jobba, få in pengar till mat, boende, räkningar mm. Vi är upptagna med familj och massor av övriga faktorer som tar tid och energi som vi kunde lägga på träning, strävan efter perfektion. Om du inte hamnat under den kategorin utan kan ägna dig fullhjärtat åt din stil samtidigt som du arbetar och lever ett trevligt liv ska du se dig som lycklig. Ja, den långa färden till templen för att offra nåt så man uppnår sprituell tillfredställelse i samband med kampträning kanske är förbi, Även om det ännu idag går att hitta platser och människor med dessa egenskaper så anser många att man inte kan ägna så mycket tid åt kampkonst idag.

Så vart hamnar utövaren som vill mer, lära sig mer, vara mer? Denne hamnar under kategorin den med den ”rätta inställningen”. Att inte ge upp, att träna fastän de arbetat åtta timmar för att få ihop pengar för att överleva.

Vi måste minnas tillbaka och se på de stora mästarna som de flesta hade andra arbeten och sysslor. Många av mästarna var bönder, fiskare, lärare eller hade andra sysslor som de avslutade mot dagens slut och tränade i hemlighet på natten. Ofta fick de offra nattsömnen och andra lyxerier för deras träning.

Vi når våra mål genom gedigen träning. Det är inte som i filmerna där någon blir en sensation över en natt eller förblir stjärna hela sin livstid. Det är bara många, långa svetttimmar som formar våra tekniker, styrka och förmågor till perfektion. Det är de som tar det extra steget, pushar sig en bit till, som inte låter kroppen vila fastän den inte kan utföra det hjärnan vill, och det är de som fortsätter till kroppen och hjärnan arbetar tillsammans, det är de, som har dessa egenskaper, som utgör en mästare.

Musashis kampstrategi
Musashi var Japans största svärdbärare. Hans strategi om kamp som här följer kan man hitta i boken om de fem ringarna.
1. Tänk inte oärligt. Om du gör det störs du på många sätt att hålla sinnet tomt och öppet, du får inget ego och du avstår från falsk stolthet.
2. Färdighet ligger i träning, för att bemästra något måsta man träna regelbundet.
3. Lär känna varje kampkonst och ha sinnet öppet, det finns ett Japanskt ordspråk som säger ”glöm aldrig en nybörjares tankegång” Den sanne kamputövaren försöker alltid lära sig nya saker.
4. Känn till alla stilar, genom att känna till alla olika stilar kommer du aldrig i underläge för att du ignorerat en stil. Var den som kan bära många olika hattar.
5. Skilj mellan att ha det eller inte ha det, att veta om man har det eller inte kan vara svårt men om du sätter upp mål kan det vara lättare att veta om du uppnår dem.

Termer inom Kyokushin

A
Age = Uppåtstigning
Ago = Haka
Ashi Barai = Svep
Ate = Slag
Atama = Huvud
B
Budo = Stridskonst
C
Chudan = Mitten
Chusoku = Fotens trampdyna
D
Dan  = rad på svarta bältet
Do = Väg eller stig
Dojo = Träningslokal
E
Empi = Armbåge
F
Fudo dachi = Stabil ställning
G
Ganmen = Ansikte
Gedan barai = Nedre blockering
Geri = Spark
Gi = Dräkt
Gyaku tsuki = Slag med bakre handen
H
Hajime = Börja
Haishu = Handens baksida
Haisoku = Fotens insida
Haito = Handkanten vid tummen
Hantai = Byt
Heiko dachi = parallell öppen ställning
Heisoku dachi = Sluten fotställning
Hidari = Vänster
Hiji = Armbåge
Hiraken = Främre knogarna
Hitosashi yubi ipponken = Pekfinger en knogs näve
Hiza = Knä
Hizo = Mjälte
I
Ibuki = Andningsmetod
Ippon nukite = Pekfinger spjut
J
Jodan = Övre (huvudhöjd)
Juji = X-formad
Jiyu kumite = Tävlingsträning
K
Kagi = Böjd eller krok
Kakato = Häl
Kake = Krok
Kake dachi = Fasthakad ställning

Kamae dachi = Fighting ställning
Kamaite = Utför teknikenKancho = Högste man (inom stilen)
Kansetsu = Knäled
Kata = Form
Karate = Tom hand
Keage = Hög spark
Keiko = Kycklingnäbb hand
Kiai = Skrik
Kiba dachi = Bredbent ställning
Kihon = Grundträning
Kime = Fokusering, koncentration
Kin = Gren
Koken = Böjd handled
Kokutsu dachi = Bakåtlutad ställning
Kote = Underarm
Kumite = Sparring
Kyu = grad upp tom brunt bälte
M
Mae = Fram eller rak
Mawatte = Vänd
Makiwara = Slagbräda
Migi = Höger
Mogore = Utan räkning
Morote = Dubbel
N
Nakayubi Ipponken = Långfinger en knoges näve
Naore = Återgå till utgångsläge
Neko ashi dachi = Katt ställning
Nihon nukite = Tvåfinger spjut
Nogare = Tyst andningsteknik
Nukite = Spjut hand
O
Ogatta = Uppfattat?
Oi Rakt = slag (främre)
Onegaishimasu = nåt man säger när man ber om en tjänst, ”var snäll”, ”snälla”, likt engelskans ”please”.
Oroshi = Nedåtgående
Oyayubi Ipponken = Tummen en knogs näve
R
Rei = Buga
Ryutoken = Drakhuvud näve
S
Sanbon kumite = Trestegs sparring
Sanchin dachi = Timglas ställning
Sayu = Båda sidor
Seiken = Knytnäve
Seiza = Knäsittande
Sempai = Senior eller instruktör

Sensei = Lärare
Shihan = Mästare
Shita = Låg
Shomen = Framåt
Shotei = Handflatan
Shuto = Knivhand
Sokuto = Knivfot
Soto = Utifrån och in
T
Taikyoku sono ichi = Första katan (form ett)
Tameshiwari = Krossningsteknik
Tate = Vertikal eller stå upp
Te = Hand
Teisoku = Båge
Tettsui = Knytnävens sida
Tobi = Hopp
Toho = Svärdspets hand
Tsuruashi dachi = Tranställning
U
Uchi = Inifrån och ut eller slag
Uchihachiji dachi = Duvtå ställning
Uke = Blockering
Ura = Omvänd eller snurra
Uraken = Omvänd knytnäve
Ushiro =  Bakåt
W
Waza = Teknik
Y
Yame = Slut eller sluta
Yasume = Vila eller skaka loss
Yoi = Var beredd
Yoi dachi = Utgångs ställning
Yoko = Sidan
Z
Zenkutsu dachi = Främre benet böjt ställning


Räkneord
Ichi = 1
Ni = 2
San = 3
Shi = 4
Go = 5
Roku = 6
Shichi = 7
Hachi = 8
Ku = 9
Ju = 10